0573 - 258 258   

Hypotheekmarkt terug op niveau van voor de coronacrisis

De versoepeling van de coronamaatregelen heeft een gunstig effect op de woning- en hypotheekmarkt. Dat constateert De Hypotheekshop in haar analyse. Tien weken na de start van de intelligente lockdown ligt het aantal hypotheekaanvragen op het niveau van voor half maart.

 

Ook in de lopende maand mei signaleert De Hypotheekshop geen afname van het aantal woningkopers. Ondanks dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is gedaald. Waarschijnlijk zal dit beeld niet snel veranderen. De historie leert (zie de meest recente Monitor Koopwoningmarkt) dat minder consumentenvertrouwen gemiddeld na ruim een half jaar leidt tot minder woningtransacties.

Lees verder onder grafiek

Inkomensverlies corona

Een belangrijke graadmeter voor verder herstel van de woningmarkt is het inkomen van de consument. De hamvraag is of woningzoekenden het inkomensverlies in de komende tijd kunnen beperken. Werknemers in (vaste) loondienst krijgen bij een hypotheekaanvraag  aanvullende vragen van geldverstrekkers over de invloed van corona op het inkomen. De Hypotheekshop vreest dat veel aanbieders met een eigen soort vragenlijst op de proppen komen. Dat kan volgens de hypotheekadviseur leiden tot verwarring en willekeur bij het beoordelen van een aanvraag.

Renteverschil NHG

Meest opvallend aan de ontwikkeling van de hypotheekrente sinds half maart is het verschil in rentekorting tussen NHG-hypotheken en reguliere hypotheken. Het verschil loopt steeds verder op. Slechts enkele aanbieders veroorzaken deze ontwikkeling, namelijk de regiepartijen Hypotrust Elan Plus, Venn, Vista, Merius en NIBC en de Belgische bank Argenta.


Bron: www.vastgoedactueel.nl

De Haan Schippers Makelaars